Klimatkompenserad

  • red

    Cirkulär ekonomi

  • red

    Tillverkad med omtanke

  • red

    Klimatneutral frakt

Hopfällbart innehåll

Snabba fakta

Etablerad
2010

Antal anställda
8+30+3

Elektricitet
Sol- och vattenkraft

Öppettider:
8:00-16:00

Skift:
Två

Inspektion utförd:
November 2019

Undertecknad uppförandekod:
Ja


Förbättringar

 icon--production

Produktion

Utföra testning av en blandning av hårda- och mjuka skal.

 icon--production

Produktion

Utöka sortimentet med nya Android-modeller

 icon--employees

Möten

Träffa arbetstagarrepresentanter nästa gång vi åker


Certifieringar


Berättelsen

Känner du till det svagt sprakande ljudet när din helt nya telefon slår mot trottoaren efter att du av misstag tappat den?

Du hör det, du tar upp telefonen och vänder på den. En snabb titt, och där. Skärmen är trasig. Chansen är stor att du har upplevt något mer eller mindre liknande detta. Faktum är att två smartphoneskärmar varenda sekund spricker, och det enbart i USA, mestadels som ett resultat av fall.

Och cirka 40 % av telefoner som går sönder repareras inte alls, och slutar som giftigt elektroniskt avfall som är svårt, för att inte säga omöjligt, att återvinna till fullo.

Telefoner är ganska bra. De hjälper oss att hålla kontakten med nära och kära, de är våra egna personliga portaler till världen. Men de är fruktansvärt resurskrävande att tillverka och de är dyra att köpa. Och fortfarande misslyckas vi med att ta hand om dem.

Hos agood company är vårt uppdrag att göra vettiga och hållbara vardagsprodukter . Och vad kan vara mer vardagligt än ett smartphoneskal? En som skyddar din telefon, är vacker att se på och en som, till skillnad från de flesta mobilskaldär ute, är gjord på det mest hållbara sätt man kan tänka sig.

Utmaning accepterad!

Ett bra företag

Hur hittade vi den?

150 kilometer söder om Stockholm där agood company har sitt säte driver Arvid en ekologiskt certifierad gård där han odlar linfrö . Om du inte visste det, är linfrö (eller lin som det också kallas), en mat- och fibergröda som odlas i de kallare delarna av världen.

Och det är anmärkningsvärt mångsidigt.

Fröna har höga halter av fibrer och omega-3 och är en populär ingrediens i müsli. De kan även pressas till linolja, som fungerar utmärkt som träimpregneringsmedel. Grejen med plantan är dock att fröna är små medan plantan är stor. Arvid odlar fröna som matgröda, och det slutar med mycket växtrester.

För vårt mobilskal var vi säkra på att vi ville undvika skadlig plast. Så vi letade efter en ekologisk ersättare. Och linväxten är ganska perfekt i det avseendet. Den är rik på harts, som fungerar som en stärkelse som kan hålla ihop den. Och om du bearbetar det på rätt sätt får du ett material som passar vårt behov perfekt.

Så med Arvids lager av linväxtrester fick vi en match made in heaven.


Processen och arbetssättet

 

Nu krävs det mer än ett lämpligt och biologiskt råmaterial för att göra agood mobilskal. På agood company lägger vi ner mycket tid på att leta leverantörer. Och bara 10 kilometer från Arvids linfrögård hittade vi en liten familjeägd fabrik som kunde förbereda vårt biologiska material.

  • Fabriken drivs av två herrar, en svensk och en kanadensare, och är specialiserad på att tillverka granulat. De tar emot Arvids växtrester strax efter skörd, och producerar pellets av linfrö, som vi packar och skickar till sin slutdestination där vi formar mobilskalen.
  • Bara en kort bit bort hittade vi en annan familjeägd tillverkningsanläggning som gick med på att anta vår utmaning. Det behöver inte sägas att vi verkligen gillar den här fabriken. Den går på solenergi på sommaren och går över till vattenkraft på vintern, samt har de skapat ett slutet system för avloppsvatten.

Även om de är specialiserade på plastgjutning, med vår hjälp och en specialiserad verktygsmaskin som vi designat åt dem, kunde de pressa in våra organiska pellets till åtta olika iPhone-skal.

Med tanke på att en biologisk sammansättning har väldigt olika egenskaper än vad plast har (som hur den reagerar på värme till exempel) så tog det många försök innan vi fick till det rätt, men vi är verkligen stolta över resultatet.

Men vår historia slutar inte där.

Mobilskalen får även vackra tryck från ett närliggande tryckeri som bara använder ekologiska färger.

Så här har du. Med hjälp av fyra underbara partners, bara en kort bit från där vi bor, skapade vi ett av de trevligaste och mest älskvärda mobilskal, helt tillverkat av biologiskt och nedbrytbart material.



Stöder cirkulär ekonomi: agood loop

Vi kunde bara ha lämnat det där. Vi lyckades göra mobilskal utan någon av de traditionella petroleumbaserade plasterna som förstör vår miljö. Men varför inte ta det längre?

För vi vill gå den extra milen. Du förstår, vi vill inte att våra mobilskal ska hamna i skräpe tillsammans med alla andra saker som vi slänger. Och våra mobilskal är ganska lätta att återvinna.

De är helt växtbaserade och med en liten bit av bearbetning kan du förvandla dem till pellets igen och mata in dessa pellets i formningsmaskinen igen. Och göra nya mobilskal.

Så det är därför vi skapar agood loop. agood loop är ett cirkulärt system som låter dig byta ut ditt mobilskal mot ett nytt — när som helst och av vilken anledning som helst.

Kanske gillar du en ny design, kanske har du skaffat dig en ny telefon? Det är ok, sätt igång ditt ubyte. Vi ser till att återvinna ditt mobilskal och göra ett nytt till dig.

Om ägarna

Mobilskalfabriken är ett verkligt unikt samarbete mellan fyra lokala företag som är dedikerade till att arbeta tillsammans till förmån för vart och ett av dem. Vart och ett av dessa företag får skäliga löner, förutom fem veckors betald semester varje år och en opt-in pensionsplan utöver det. Som ett resultat kan alla som är inblandade i detta mobilskalkollektiv försörja sig samtidigt som de åtnjuter förmåner som underlättar deras personliga liv och säkerställer ekonomisk trygghet.

Slutsats

Vem visste att ett innovativt mobilskal kan bidra till hållbarhet till världen? agood mobilskal är ett bra exempel på hur hållbarhet och cirkulär ekonomi kan mötas. Dess lokalt anskaffade lin- och hampamaterial gör den till ett mycket hållbart mobilskal och dess produktion stöder ett slutet system. Vi kan helt enkelt inte ignorera de positiva effekter som denna lösning kan skapa för vår planet och framtida generationer. Och vem vet – kanske den här modellen inspirerar till andra hållbara lösningar!

Du kanske också gillar

1 av 10
Anders Ankarlid

Anders Ankarlid

Medgrundare och produktutveckling

Medgrundare av agood company och produktutvecklingsledare. En seriell e-handelsentreprenör och trebarnspappa. Har arbetat inom e-handel i mer än ett decennium. Mindless konsumtionsaktivist.

"Jag vill kunna titta in i mina barns ögon och ärligt säga: "Jag gjorde allt jag kunde för att förhindra klimatförändringar"

1 av 8